Capella Vacalis

Vocaal ensemble Capella Vacalis, o.l.v. Bram Verheijen, is in de zomer van 2009 ontstaan.

Het kwartet specialiseert zich in muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Gregoriaans vormt de basis van het repertoire, daarnaast zingt Capella Vacalis Frans/Vlaamse en Spaanse polyfonie, meerstemmige misdelen (o.a. van Guillaume de Machaut, Guillaume DuFay, Josquin des Prez en Juan de Anchieta), zogenaamde Spaanse Villancico’s, organum uit de codex Calixtinus. Ook het oude liedboek van de kathedraal van het Spaanse Segovia, het Cancionero de Segovia, is een grote inspiratiebron voor het ensemble. Dit eind 15de eeuwse manuscript bevat veel muziek uit de Renaissance van diverse componisten.
Capella Vacalis probeert het modale karakter van deze muziek uit te dragen in de benadering en uitvoering ervan. Door aandacht voor de tijdsgeest én de oorspronkelijke handschriften, waaruit voornamelijk wordt gezongen, probeert het ensemble dicht bij de oude zangtraditie te komen.

De naam Vacalis is afgeleid van het Latijn. Vacalis betekent: ‘aan de Waal’. Capella Vacalis is in Nijmegen ontstaan en we zingen regelmatig in deze prachtige stad.

De huidige zangers zijn: Peter van Asselt, Peter van den Berg, Jan-Willem Marcelis en Bram Verheijen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

3 reacties op Capella Vacalis

 1. Geraldine schreef:

  vandaag heb ik tijdens “Nijmegen Klinkt”
  dit ensemble voor het eerst gehoord en beleefd.
  Ik was diep onder de indruk.

 2. Ton Schijndel van schreef:

  Ik hoorde Bram via Leo Feijen. Prachtig gezongen. Is er ook muziek van jullie te verkrijgen?

  • admin schreef:

   Beste Ton, mede door Corona heeft ons ensemble lang niet gezongen. Toevallig beginnen we aanstaande donderdag weer met samen zingen. Er is geen muziek van ons te verkrijgen, wel staan er op youtube wat optredens. Voorlopig zullen we ons richten op weer samen komen in de muziek en zijn er geen publieke optredens gepland. We proberen ons weer op te richten.
   Hartelijke groet
   Peter van den Berg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *